İsmail YAVUZ
Uçak Mekanik Sistemler Öğretmeni,
F-16 Teknik Eğitim Merkezi 1999-2006
TUSAŞ-Türk Havacılık veUzay Sanayii Akademisi (2007-2022)
Araştırmacı-Yazar
|Ms.A.| Türkiye Cumhuriyeti Tarihi

1964 yılında Tekirdağ’ın Kaşıkçı köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çatalca-İstanbul’da tamamladı. 1981 yılında Tekirdağ Endüstri Meslek ve Teknik Lisesini bitirdi. 1982 yılında Gaziemir Hava Teknik Okulları (Meslek Yüksek Okulu), Uçak Gövde Bakım Bölümü’nden Hava Astsubayı olarak mezun oldu.
1982-1999 yılları arasında Türk Hava Kuvvetlerinde F-4, F-104 ve F-16 Uçaklarında uçak makinisti, teknik kontrol ve öğretmenlik görevleri üstlendi. Uzun Yıllar Uçuş Hatları ve Periodik Hangarlarda çalıştı. Sırası ile Malatya-Erhaç, Bandırma ve Ankara-Akıncı Hava Üslerinde görev yaptı. 1999 yılında F-16 Teknik Eğitim Merkezine, F-16 Uçak Mekanik Sistemler Öğretmenliği görevine atandı.
1999-2006 yılları arasında birçok yerli ve yabancı Pilot ve Uçak Bakım Personeline, F-16 uçağı Bakım ve Mekanik Sistemler konularında Akademik ve Uygulamalı eğitimler hazırladı ve verdi. Bu süre içerisinde; F-16C/D Airplane General Maintenance Book, Aircraft Safety Book, F-16 Aircraft Documentation Book, F-16 Cross-Servicing Guide, gibi kitapları derledi ve yazdı. Bir süre İtalya, Amerika, Norveç gibi ülkelerde yurtdışı görevlerinde bulundu.
2006 yılı ocak ayında F-16 Teknik Eğitim Merkezi, Mekanik Dersler Şefi ve Başöğretmenlik görevleri ile 25 yıllık Türk Hava Kuvvetleri hizmetinden kendi isteğiyle emekliliğe ayrıldı.
2006-2007 yıllarında Hollanda’da Deadelus Avition şirketi adına Kraliyet Hava Kuvvetlerinde, F-16 Uçak Mekanik Sistem Uzmanı olarak alanında çalıştı.
2007 – 2022 yılları arasında TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) Akademisinde Uçak Teknik Öğretmenliği görevinde bulundu. Burada genel olarak F-16 Savaş Uçağı, Hürkuş Eğitim Uçağı, TİHA-Anka İnsansız Hava Aracı, T-129 Atak Helikopteri gibi projelerde; Genel uçak gövde yapısı, Yakıt sistemi, Hidrolik, Pünomatik, İniş Takımları, Pilot kurtarma sistemleri, Uçak Motoru, Ağırlık ve Balans gibi konular üzerine 105 ayrı dalda eğitim tasarımlarını, sunumlarını ve dokümanlarını hazırladı. Uzun yıllar teknisyen ve mühendis guruplara akademik ve uygulamalı eğitimler verdi.
İsmail Yavuz, tarihe olan ilgisi ile 2000’li yılların başından beri uzmanlık alanı olan “Türkiye Uçak İmalat Tarihi” konusu üzerinde detaylı inceleme ve araştırmalar yapmaktadır. Makaleleri; TAI’nin Sesi, TÜBİTAK-Bilim Teknik, Mühendis Makine, Savunma ve Havacılık, # Tarih, UTED-Uçak Teknisyenleri Derneği, Başkent Kültür ve Sanat gibi dergilerinde yayımlanmış ve yayınlanmaktadır. Bazı önemli yayınları şunlardır;
-
Mayıs-2012’de TMMOB tarafından hazırlanan “Mühendislik Mimarlık Öyküleri-V” kitabında ‘1923’ten 2011’e Türkiye’de Uçak İmalat Tarihi’ konusu,
-
Eylül 2012’de TÜBİTAK-Bilim Teknik Dergisinde “İlk Türk Uçağı ne Zaman Yapıldı? Kim Yaptı?” makalesi kapak konusu olarak,
-
Ocak 2013’te TÜBİTAK-Bilim Teknik Dergisinde “Demirağ’ın Uçakları” makalesi,
-
Ağustos 2013’te Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından “Mustafa Kemal'in Uçakları” kitabı yayınlanmıştır.
İsmail Yavuz, Anadolu Üniversitesi, İşletme Fakültesinden İşletme Lisans ve Sakarya Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans dereceleri almıştır.
Halen araştırma çalışmaları ile dergi ve kitap yazılarına devam etmekle birlikte Üniversitelerde konferanslar, Radyo ve Televizyonlarda programlara katılarak Türkiye’nin Uçak İmalat Tarihi, Havacılık ve Uzay Teknolojileri konularında Türk halkına aydınlatıcı bilgiler vermektedir.

MUSTAFA KEMAL'İN UÇAKLARI
İSMAİL YAVUZ
İş Bankası Kültür Yayınları
1. Baskı, Temmuz 2013
14. Baskı, Nisan 2023