top of page

Titan’da mikroorganizma yaşamı mümkün mü?

  • Yazarın fotoğrafı: Adil Can Kavcar
    Adil Can Kavcar
  • 14 Eki 2022
  • 2 dakikada okunur

İnsanoğlu, yaşadığı yeryüzünün kaynaklarının hızla tükendiği günümüzde kendisine yaşamsal olarak alternatif gezegenler arayışına girmiştir.


Amerika’nın önemli özel teşebbüslerinin başında gelen Space-X ve bu gibi firmalar, ekonomik uzay yolculuğu ve Mars’ta kolonileşme adına önemli çalışmalar gerçekleştirmektedir.


Ayrıca bulunduğumuz yüzyılda uzayı tanıma adına yapılan birçok çalışma ve gönderilen uzay sondaları sayesinde Güneş sistemi, diğer komşu sistemler ve karanlık uzaydaki gezegenlerin yapısı daha da bilinmeye başladıkça kolonileşme için başka gezegenler ve sistemler üzerinde de önemli çalışmalar yürütülmektedir.


Tüm bunların yanında en merak edilen sorulardan birisi de yaşadığımız gezegen olan dünya dışında herhangi başka bir gezegende hayat olup olmadığıdır.


Bu konu hakkında NASA Öte Gezegen Programı kapsamında dış dünyalarda yaşam belirtisi olup olmaması konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirmektedir. Ayrıca MIT’den fizik profesörü Sara Seager gibi önemli isimlerde yaşam varlığına işaret olabilecek kimyasal buluntuları araştırmaktadır.


Şimdiye kadar yapılan tüm çalışmalar akıllı bir yaşam formu olarak sonsuz boşlukta hala yalnız olduğumuzu göstermektedir.


Fakat tüm bunların dışında yapısı ve atmosferi akıllı olmayan ve tek hücreli sayılabilecek canlılara ev sahipliği yapabilecek gezegen veya uydular yok mudur?


İşte tam bu noktada bilim insanları araştırmalarını ilk olarak güneş sistemimize yöneltmiştir.


Güneş sistemimiz içerisinde cüce gezegenler çıkarıldığında toplamda 8 ana gezegen bulunur. Bu gezegenlerin hacimsel olarak en büyükleri sırasıyla Jüpiter ve Satürn’dür.

En büyük olmalarının yanında, bu iki gezegen aynı zamanda güneş sistemindeki en çok uyduyu da yörüngelerinde barındırır. Güneş sistemindeki onaylanmış toplam 158 uydunun 53’er adedine sahiptirler.


Bu iki gezegen sınıf olarak gaz devi sınıfındandır. Yapıları gereğince üzerinde yaşam bulunması neredeyse mümkün değildir.


Fakat çalışmalar özellikle Jüpiter’in en büyük uydusu olan Titan’a odaklandığında uydu atmosferinde bulunan molekül, o zamana kadar hiçbir gezegen veya uyduda bulunmamıştır.


Titan yapısal olarak atmosferi bulunan ve üzerinde dünya dışında kararlı biçimde sıvı bulunan tek gök cismidir. Fakat burada gözlenen sıvı kütlesi metan gazının sıvı halidir.


Ayrıca atmosferinde de DNA omurgasını oluşturabilen C3H2 (Siklopropeniliden) molekülü keşfedilmiştir. Bu molekülün de ana maddesi metandır.


Yani Titan’ın hem atmosferinde hem de karasal kütlesinde yağmur olarak yere düşmesi ile sıvı halde bol miktarda metan bulunmaktadır.


Dünya üzerinde de metan ile beslenebilerek yaşamını sürdüren mikroorganizmaların olduğu bilinmektedir.


Buradan yola çıkarak, bilim insanları ve araştırmacılar bu kadar büyük hacimde metan ve önemli moleküllerin bulunduğu bu gök cisminde mikroorganizma formunda yaşamın olabileceğini ispatlamak üstün çaba sarf etmektedir.


Geleceğin ne getireceği bilinmez ancak eğer Titan üzerinde muhtemel bir mikroorganizma yaşamının bulunması bilim camiasında bir devrim niteliği taşır.

Comments


İletişim

Gönderini aldım, teşekkür ederim.

Sitenin tüm hakları Akdeniz Dergi'ye aittir.

bottom of page